Pomidorki koktajlowe w cateringu dietetycznym

Pomidorki koktajlowe (znane również jako pomidorki cherry) to odmiana małych, kulistych pomidorów, które pojawiają się w jadłospisie różnych programów żywieniowych. Mają charakterystyczny smak i szerokie zastosowanie, bo sprawdzają się jako dodatek do sałatek, kanapek, sosów, ryb i mięsa. Surowe pomidorki koktajlowe są też świetną przekąską i mogą  stanowić alternatywę dla kalorycznych chipsów i paluszków. W tym artykule przedstawiamy ich kaloryczność, wartości odżywcze i korzyści z jedzenia na diecie pudełkowej.

ile kalorii mają pomidorki koktajlowe w diecie pudełkowej

Ile kalorii mają pomidorki koktajlowe w diecie pudełkowej?

Pomidorki koktajlowe to warzywo niskokaloryczne, które możemy jeść nawet w większych ilościach bez obaw o przekroczenie dziennego zapotrzebowania energetycznego. Na 100 g pomidorki koktajlowe kcal mają około 18. Ich niska kaloryczność sprawia, że są doskonałym wyborem dla osób chcących utrzymać swoją wagę lub pragnących zdrowo się odżywiać. Pomidorki koktajlowe stanowią zatem dobry dodatek do różnych diet pudełkowych, w tym do diety redukcyjnej.

wartości odżywcze pomidorków koktajlowych w diecie pudełkowej

Jakie są wartości odżywcze pomidorków koktajlowych w diecie pudełkowej?

Pomidorki koktajlowe są nie tylko niskokaloryczne, ale dostarczają też wielu cennych składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina C, witamina B1, witamina K) i minerały (np. potas, fosfor, magnez). Dzięki wysokiej zawartości wody mogą dobrze nawodnić organizm, zaś obecność błonnika wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Pomidorki koktajlowe zawierają przy tym niewielką ilość węglowodanów i tłuszczu.

100 g pomidorków koktajlowych wartości odżywcze mają następujące:

  • 0,9 g białka,
  • 3,9 g węglowodanów (2,6 g cukry),
  • 0,2 g tłuszczu,
  • 1,2 g błonnika,
  • 13,7 mg witaminy C,
  • 0,05 mg witaminy B1 (tiamina).

korzyści z jedzenia pomidorków koktajlowych w diecie pudełkowej

Jakie są korzyści z jedzenia pomidorków koktajlowych na diecie pudełkowej?

Pomidorki koktajlowe oferują szereg korzyści zdrowotnych. Dzięki zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, ich regularne jedzenie na diecie pudełkowej może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu. Jednym z ważniejszych składników pomidorków koktajlowych jest likopen – silny przeciwutleniacz z grupy karotenoidów, który wspiera walkę z wolnymi rodnikami i pozwala ochronić się przed wieloma różnymi schorzeniami. Należy przy tym wspomnieć, że na diecie pudełkowej to warzywo jest jego dobrym źródłem nie tylko na surowo, ale też po obróbce termicznej (np. duszenie, pieczenie). Obecność  luteiny i beta-karotenu sprawia, że pomidorki koktajlowe mogą sprzyjać dobrej kondycji oczu, zaś witaminy C zwiększy odporność organizmu. Poza tym wysoka zawartość potasu i witaminy K wspomaga pracę układu krwionośnego i zdrowie kości. 

Polecane wpisy