Maliny to cenione owoce w cateringu dietetycznym ze względu na walory smakowe, niską kaloryczność i korzystny wpływ na zdrowie. Pojawiają się w różnych wariantach diety pudełkowej, w tym również w jadłospisie diety redukcyjnej. Ile dokładnie maliny kcal mają i co możemy zyskać na ich jedzeniu w diecie pudełkowej? O tym przeczytasz w poniższym artykule!
Ile kalorii mają maliny w diecie pudełkowej?
100 g malin ma około 52 kcal, więc zjedzenie garści tych owoców dostarczy nam zaledwie kilkanaście kilokalorii. Taka porcja wzbogaca jadłospis i dostarcza ważnych składników odżywczych, ale jednocześnie nie obciąża dziennego bilansu kalorycznego. Dzięki temu na diecie pudełkowej maliny mogą jeść jednakowo osoby, które chcą utrzymać swoją wagę, jak i te, które są na etapie odchudzania. W cateringu maliny są elementem słodkich, jak i wytrawnych potraw. Dodanie ich do fit deseru, sałatki lub jaglanki sprawia, że posiłek jest wzbogacony o naturalną słodycz i pozwala uniknąć sięgania po klasyczne słodycze, które nie wnoszą nic wartościowego do diety.
Jakie są wartości odżywcze malin w diecie pudełkowej?
Maliny to cenne źródło składników odżywczych, które jedzone regularnie na diecie pudełkowej wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy tutaj błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zwiększa uczucie sytości i pozwala uniknąć podjadania między posiłkami. Maliny węglowodany zawierają też w umiarkowanej ilości, głównie węglowodany złożone, które utrzymują jednostajny poziom cukru we krwi i dodają sporej dawki energii. Przy tym są to owoce o niewielkiej ilości tłuszczów, więc mogą je jeść nawet osoby, które chcą ograniczyć ich udział w jadłospisie.
Dieta pudełkowa z malinami pozwala dostarczyć wielu witamin i minerałów, w tym:
- witaminy C, która wspiera odporność i walkę z wolnymi rodnikami,
- witamin z grupy B, które biorą udział w procesach metabolicznych,
- kwasu foliowego, ważnego dla układu nerwowego,
- potasu, obniżającego ciśnienie krwi,
- wapnia, niezbędnego dla dobrego zdrowia zębów i kości,
- magnezu, wspierającego pracę układu nerwowego i mięśni
- cynku, który uczestniczy w homeostazie, zapewnia prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego,
- selenu, niezbędnego dla funkcjonowania enzymów odpowiedzialnych za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym,
- żelaza, które odpowiada za dostarczenie tlenu do narządów i mięśni.
Ważnym składnikiem malin są też fenolowe przeciwutleniacze, czyli związki roślinne o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią nas przed rozwojem wielu schorzeń. W diecie pudełkowej maliny często wykorzystywane są właśnie z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, ponieważ to one wspierają dobre zdrowie i pozwalają nam ochronić skórę przed starzeniem się i negatywnym wpływem czynników środowiskowych.
W 100 g malin składniki odżywcze są następujące:
- 1,2 g białka,
- 0,7 g tłuszczu,
- 11,9 g węglowodanów,
- 6,5 g błonnika,
- 26,2 mg witaminy C,
- 25 µg kwasu foliowego,
- 151 mg potasu,
- 22 mg magnezu
Kto powinien zdecydować się na dietę pudełkową z malinami?
Maliny mają niewiele kalorii, więc są dobrym wyborem dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Z kolei niski indeks glikemiczny sprawia, że dieta pudełkowa z malinami może być wybrana nawet przez osoby zmagające się z insulinoopornością lub cukrzycą. To owoce o właściwościach przeciwzapalnych, więc ich regularne jedzenie wyjdzie na korzyść osobom, które chcą zredukować stany zapalne w organizmie. Poza tym są bardzo smaczne, cenne w witaminy i minerały, więc sprawdzą się też w jadłospisie dla osób, które chcą mieć zdrową i zbilansowaną dietę pudełkową.