Czym jest dieta bezresztkowa? Co można jeść, gdy przejdzie się na taki program żywieniowy? Czego powinniśmy się wystrzegać na diecie bezresztkowej? Tego dowiesz się z naszego artykułu. Zapoznaj się z jego treścią!
Co to jest dieta ubogoresztkowa?
Dieta bezresztkowa, inaczej dieta niskobłonnikowa, to innowacyjny program żywieniowy. Nawiązanie do „resztek” może dawać nieco mylne skojarzenia, bo dieta ubogoresztkowa opiera się na jedzeniu produktów, które nie będą wymagały zbyt dużo pracy przy trawieniu. Na pewno jedząc mało błonnika, możemy zmniejszyć częstotliwość wypróżnień. Jeśli do tego dostarczymy jelitom jak najprostszych form produktów, to nie będziemy ich nadmiernie obciążać. Warto tu jasno podkreślić, że dieta niskoresztkowa jest skuteczną formą terapii leczniczej, która sprawdzi się szczególnie u osób z dolegliwościami układu trawiennego. Jest nieoceniona przy różnych schorzeniach jelit, w tym przy wrzodach w jelicie grubym, czy chorobie Leśniowskiego-Crohna. Poza tym dieta ubogoresztkowa jadłospis na 7 dni często zalecany jest przy przewlekłym zapaleniu wątroby lub trzustki. Sprawdza się przy kamicy nerkowej, kłopotach ze strony pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych.
Dieta bezresztkowa co jeść?
Dieta ubogoresztkowa ma na celu maksymalne odciążenie schorowanych jelit. Dlatego komponując codzienny jadłospis, trzeba sięgać po odpowiednie produkty. Co to oznacza? Dieta ubogoresztkowa co jeść? Podstawowa zasada mówi, że dieta ubogoresztkowa jadłospis powinna mieć lekkostrawny. Dobrym wyborem będzie jasne, pszenne pieczywo. Białe chleby, bułeczki i sucharki na diecie są wskazane. Do tego możemy sięgać po drobno zmielone kasze, a więc na przykład po kuskus, kaszę manną i kaszę jęczmienną. Innymi produktami, które może uwzględniać dieta lekkostrawna ubogoresztkowa są jaja, chude ryby i chude mięso (najlepiej drobiowe lub cielęce). Dozwolony jest nawet nabiał w diecie ubogoresztkowej, ale wyłącznie chudy. Możemy jeść lekkie serki białe, chudy twaróg i jogurty naturalne. W tym programie żywieniowym pożądane są warzywa z małą ilością błonnika. Do swojego menu możemy dołączyć szpinak, sałatę, pomidory, ogórki i koperek. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by jeść ziemniaki, ale po prostu możemy zmienić ich formę. Zamiast dużych kawałów lepiej rozgnieść je na puree.
Dieta bogatoresztkowa produkty zabronione
A co z produktami zabronionymi? Czego przykładowa dieta ubogoresztkowa nie powinna uwzględniać? Skoro dozwolone jest lekkie jedzenie na jelita, to nasza dieta uboga w błonnik powinna być. Jest to jednoznaczne, z tym że na liście zakazanych produktów znajdą się najlepsze jego źródła. Zaliczamy do nich przede wszystkim zboża z pełnego przemiału. Pełnoziarniste pieczywo razowe, płatki owsiane i jęczmienne musimy odstawić. Dobrze skomponowany jadłospis diety bezresztkowej nie będzie też opierać się na różnego rodzaju kasz i otrębów. Nie zaleca się jedzenia brązowego ryży, roślin strączkowych i wzdymających warzyw. Fasola, ciecierzyca, groch, czy soczewica to nie są produkty, które powinna obejmować ubogoresztkowa dieta. Kapustę, brokuł, czy kalafior też najlepiej wykluczyć. Szczególną ostrożność trzeba zachować przy wyborze owoców, ponieważ wiele z nich zawiera w sobie błonnik. Nasza dieta ubogoresztkowa owoce powinna eliminować takie jak jabłka, banany i cytrusy. Omijajmy też suszone owoce (śliwki, rodzynki, morele) i wszelkiego typu orzechy. Z racje tego, że jedzenie bezresztkowe ma być lekkostrawne, to lepiej wystrzegać się wysokoprzetworzonych produktów spożywczych. Fast foody, słodycze, słone przekąski, czy nawet gotowe dania do podgrzania w mikrofalówce mogą niekorzystnie wpłynąć na nasze ogólne samopoczucie.
Dieta mało resztkowa – o czym warto pamiętać?
Aby dieta mało resztkowa miała sens, to musimy zwrócić uwagę nie tylko na dozwolone i zakazane produkty, ale też na sposób ich przygotowywania i spożywania. Cały czas powinniśmy trzymać się głównej zasady, która mówi, by maksymalnie odciążyć jelita. Uda nam się to, gdy zupy lekkostrawne na jelita wybierzemy, a nie smażone lub pieczone potrawy dużej ilości oleju. Dotyczy to nie tylko mięs i ryb, ale też zwykłych warzyw. Najlepszy sposób obróbki termicznej produktów to gotowanie na parze, duszenie lub klasyczne gotowanie w garnku. Jeśli nasze produkty ubogie w błonnik wymagają podgrzania, to warto je rozdrobnić do postaci puree. Z kolei zupę możemy zblendować. Oczywiście nie jest wcale powiedziane, że sami musimy zająć się komponowaniem menu, czy przygotowywaniem posiłków. Równie dobrze dieta drobno resztkowa może być zamówiona w firmie cateringowej. To profesjonalny dostawca bardzo zróżnicowanych diet bezpośrednio do domu. Gwarantuje oszczędność czasu, ale tez dostęp do zdrowych i zbilansowanych posiłków pod indywidualne potrzeby.