Fasolka szparagowa – prawdziwy skarb w diecie pudełkowej

Fasolka szparagowa to młode, niedojrzałe owoce fasoli zwyczajnej. Występuje w kolorze zielonym i żółtym. Jest nie tylko niskokalorycznym warzywem, ale też charakteryzującym się niskim indeksem glikemicznym. Fasolka jest bardzo zdrowa i chętnie wykorzystywana w potrawach przygotowywanych w ramach cateringu dietetycznego. Sprawdź, jakie ma właściwości, ile ma kalorii i w jakich posiłkach, czy też dietach ją znajdziesz.

fasolka szparagowa ile kalorii

Ile kalorii ma fasolka szparagowa żółta i zielona?

Fasolka szparagowa kcal ma bardzo mało. Mowa tu o fasolce zielonej, jak i żółtej. Nie bez powodu jest nazywana warzywem dietetycznym. 100 g ugotowanej fasolki ma jedynie około 30 kalorii. To oznacza, że mogą ją jeść nawet osoby na diecie odchudzającej. Warto na stałe wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ jest niesamowicie zdrowa. Zatem skoro już wiesz, ile kcal ma fasolka szparagowa, nie pozostaje nic innego, jak tylko wspomnieć kilka słów na temat jej wartości odżywczych.

fasolka szparagowa jakie wartości odżywcze

Jakie wartości odżywcze ma fasolka szparagowa?

Fasolka szparagowa jest chętnie wykorzystywana do przygotowywania diety pudełkowej ze względu na jej zdrowotne właściwości. Zawiera mnóstwo składników odżywczych i mineralnych, a także witamin.

Składniki odżywcze fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa zawiera dużą ilość białka, bo ok. 1,8 g/100 g. Ponadto zawiera węglowodany w ilości ok. 7 g/100 g. Z tego aż 3 g to błonnik pokarmowy. Fasolka zawiera małe ilości tłuszczu – zaledwie 0,2 g /100 g.

Składniki mineralne fasolki szparagowej

  • potas – ok. 211 mg/100 g,
  • wapń – ok. 37 mg/100 g,
  • żelazo – ok. 1,03 mg/100 g,
  • magnez – ok. 25 mg/100 g,
  • fosfor – ok. 38 mg/100 g,
  • cynk – ok. 0,24 mg/100 g,
  • miedź – ok. 0,069 mg/100 g,
  • selen – ok. 0,6 µg/100 g.

Witaminy fasolki szparagowej

Witaminy, jakie znajdują się w fasolce szparagowej to witamina C, B1, B2, B3, B6, witamina E, K, A, foliany oraz beta-karoten.

Błonnik zawarty w fasolce szparagowej wspomaga procesy trawienne. Z kolei witamina C zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Fasolka ponadto ma korzystny wpływ na układ krwionośny. Znajdujące się w tym warzywie witaminy skutecznie opóźniają procesy starzenia. Fasolka szparagowa jest polecana kobietom w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy. Kobiety spodziewające się dziecka powinny spożywać fasolkę zieloną, bo to właśnie ona zawiera więcej kwasu foliowego i witamin. Fasolka jest cennym warzywem dla osób zmagających się z cukrzycą. To dlatego, że fasolka szparagowa gotowana IG ma bardzo niski. Jest też idealna dla osób z niedoborem żelaza. Po fasolkę szparagową powinny sięgać również dzieci. Zapobiega ona bólom głowy, zmęczeniu, a nawet wypadaniu włosów i bladości skóry. Ze względu na tak cenne właściwości, fasolka szparagowa zielona i żółta jest na co dzień wykorzystywana do przygotowywania naszych cateringów.

fasolka w diecie pudełkowej

Jakie dania z fasolką szparagową znajdziesz w diecie pudełkowej?

Dieta pudełkowa ma na celu ułatwienie zdrowego odżywiania. Dlatego fasolka szparagowa ze względu na niesamowite składniki odżywcze musiała obowiązkowo znaleźć się w naszych posiłkach. Doskonale łączy się z innymi warzywami, a nawet z jajkiem gotowanym czy sadzonym, co daje naszym kucharzom duże pole do popisu. Pasuje do sałatek, dań mięsnych, makaronów i zup.

Nasz catering dietetyczny jest dostosowany do potrzeb osób z różnymi problemami zdrowotnymi i wymaganiami żywieniowymi. Fasolka szparagowa zielona i żółta pojawia się w różnych dietach. U nas znajdziesz ją w diecie odchudzającej, wegetariańskiej, wegańskiej, w diecie dla sportowców i osób z cukrzycą. W naszym cateringu fasolkę szparagową zarówno zieloną jak i żółtą znajdziesz przez cały rok.

fasolka szparagowa catering dietetyczny

Podsumowanie

Fasolka szparagowa jest niezwykle uniwersalnym warzywem, w dodatku łatwo dostępnym przez cały rok. Występuje w wersji świeżej i mrożonej. Ze względu na fakt, iż fasolka szparagowa ma cenne składniki odżywcze, a do tego zawiera bardzo mało kalorii, jest cały czas wykorzystywana do przygotowania dań w ramach cateringu, który oferujemy. Warzywo to świetnie smakuje po przygotowaniu na parze i w wodzie. Nasi utalentowani kucharze bardzo dobrze wiedzą, z czym łączyć to warzywo, aby smakowało jeszcze lepiej i dostarczało dla organizmu jak najwięcej cennych wartości.

Polecane wpisy