Stany zapalne to naturalna reakcja organizmu na zewnętrzne lub wewnętrzne czynniki uszkadzające. Ich zadaniem jest usunięcie czynników, naprawa uszkodzonych tkanek i ochrona przed rozwojem choroby. Stany zapalne najczęściej objawiają się dolegliwościami bólowymi, obrzękami, rumieniem oraz gorączką. Przyczyną stanu zapalnego mogą być różnego typu infekcje wywołane przez bakterie, wirusy, grzyby lub pasożyty. Jednak bardzo często stan zapalny to też wynik urazu mechanicznego, narażenia na kontakt z niebezpiecznymi środkami chemicznymi, czy poważnych schorzeń. Wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że stany zapalne mogą nas dosięgnąć przez chroniczny stres i niezbyt zdrowy styl życia. Najważniejsze znaczenie ma tutaj dieta, więc postanowiliśmy jej dziś się przyjrzeć nieco bliżej. Jak powinna ona wyglądać? Jak zadbać o codzienną dietę przeciwzapalną? Podpowiadamy!
Prosta dieta przeciwzapalna – podstawowe zasady
Przede wszystkim prosta dieta przeciwzapalna powinna być tak ułożona, by polepszyć stan zdrowia pacjentów ją stosujących. Nie należy zatem oczekiwać, że uda nam się zredukować masę i zrzucić zbędne kilogramy. Jej celem jest dostarczenie wszystkich niezbędnych mikroskładników i makroskładników. Istotny jest tutaj udział białek, głównie pochodzenia roślinnego, zdrowych tłuszczów i węglowodanów w każdym posiłku. Układając menu, nie można też zapomnieć o błonniku, ponieważ pomaga uregulować pracę jelit. Do tego błonnik ułatwia oczyszczanie organizmu z resztek i toksyn. W przypadku węglowodanów dieta przeciwzapalna piramida sugeruje, by opierać się o produktach z niskim indeksem glikemicznym. Powinny być bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego i nie poddane rafinacji. Do tego pamiętajmy, że ten program żywieniowy powinien łączyć się z wykluczeniem z jadłospisu produktów wysokoprzetworzonych. Poza tym musimy zadbać o utrzymanie odpowiedniego bilansu kalorycznego i nawodnienie organizmu. W tym miejscu warto zauważyć, że kompletna dieta przeciwzapalna zakłada prawidłową suplementację. Powinna być ona zgodna z zaleceniami lekarza, nigdy na własną rękę.
Dieta przeciwzapalna catering – co jeść, czego unikać?
Tak naprawdę dieta pudełkowa przeciwzapalna nie wyklucza żadnych grup składników. To dla wielu z nas dobra wiadomość, bo możemy liczyć na bardzo smaczny i różnorodny jadłospis. W codziennym menu na pewno nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. To dobre źródło witamin i minerałów, a ich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Poza tym owoce i warzywa zawierają przeciwutleniacze, a one ułatwiają walkę ze stanami zapalnymi. Dobrym źródłem białka roślinnego będzie soja i nasiona roślin strączkowych. Zatem do menu możemy włączyć ciecierzycę, soczewicę, fasolę, czy groch. Źródłem zdrowych tłuszczów jest awokado, orzechy i oliwa z oliwek. Z kolei w błonnik bogate są suszone owoce, pełnoziarniste pieczywo, mięso drobiowe i ryby. W szczególności warto skupiać się na gotowaniu i parowaniu potraw, a nie na smażeniu i grillowaniu. Do dań warto też dodawać naturalne przyprawy i zioła. Przeciwzapalne działanie wykazuje imbir, rozmaryn, goździki, kurkuma i cynamon. A jak to jest w przypadku napojów? Zdecydowanie polecane jest picie wody. Do tego zielona herbata i napary ziołowe. A jak wygląda połączenie dieta przeciwzapalna a kawa? Tutaj niestety nie mamy zbyt dobrych wiadomości dla kawiarzy, bo kofeina nie jest polecana. Za to można pozwolić sobie na jedną lampę czerwonego wina dziennie. Wpłynie to pozytywnie na działanie układu krwionośnego.
Wiemy już, na jakich produktach może bazować dieta przeciwzapalna catering. Teraz ustalmy, czego lepiej unikać. Jakich produktów nie powinniśmy włączać do jadłospisu? Na pewno będą to fast foody, słone przekąski i słodycze. Do minimum lepiej ograniczyć spożycie gotowych zup i dań do podgrzania. To samo dotyczy tradycyjnych wyrobów cukierniczych i napojów gazowanych. Zawierają szkodliwe tłuszcze trans, a one przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych.