Jaka dieta na obniżenie cholesterolu?

Wysoki cholesterol może być spowodowany różnymi czynnikami. Często to problem charakterystyczny dla osób z otyłością lub nadwagą, ale nie tylko. Osoby, które mają siedzący tryb życia i stronią od aktywności fizycznej też są narażone na podwyższenie cholesterolu. Tym, co podwyższa cholesterol, jest też nieodpowiednia dieta. Nie należy tego bagatelizować, ponieważ hipercholesterolemia zwiększa ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, w tym na przykład zawału serca i udaru mózgu. Jak w takim razie zadbać o codzienne menu? Jakie produkty obniżają cholesterol, a jakie go podnoszą? Jak powinna wyglądać dieta na obniżenie cholesterolu? Poniżej garść przydatnych informacji. Koniecznie się z nimi zapoznaj!

dieta na obniżenie cholesterolu zasady

Dieta na obniżenie cholesterolu – podstawowe zasady 

Dobra dieta na obniżenie cholesterolu wiąże się z ułożeniem jadłospisu, który pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i triglicerydów we krwi. Za to wpłynie pozytywnie na zwiększenie dobrego cholesterolu (HDL). Na obniżanie cholesterolu dieta zatem powinna skupiać się głównie na produktach naturalnych, niskoprzetworzonych. Najlepiej pochodzenia roślinnego. Ważne, by stawiać na różne produkty obniżające cholesterol. Dzięki temu uda nam się dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Na codziennym talerzu powinny znajdować się produkty bogate w witaminy i minerały. Świetnym wyborem będą zatem warzywa i owoce obniżające cholesterol. Do tego  dieta na zbyt wysoki cholesterol powinno opierać się zdrowych tłuszczach roślinnych. Zawierają jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Szczególnie polecane są produkty bogate w kasy omega-3. Nie wolno również zapominać o dostarczeniu organizmowi optymalnej ilości błonnika i witamin z grupy B. Są one bardzo ważne dla naszego układu krwionośnego. Jeśli chcemy, by dieta na zbicie cholesterolu się sprawdziła, to musimy zmienić swoje dotychczasowe nawyki i wykluczyć pewne produkty. Zatem czego unikać przy wysokim cholesterolu? Artykułów spożywczych, które podwyższają poziom cholesterolu we krwi. Prym tutaj wiodą produkty z dużą zawartością tłuszczu, więc ich lepiej się wystrzegać. Poza tym istotne znaczenie ma też sama kaloryczność jadłospisu. Zawsze  dieta na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów powinna być dopasowana indywidualnie pod kątem kaloryczności. Osoby z nadwagą lub otyłością powinny rozważyć przejście na dietę redukcyjną. Pozwoli zrzucić zbędne kilogramy i sprawi, że zmniejszy się ryzyko rozwoju poważnych schorzeń.

co jeść na obniżenie cholesterolu

Co jeść na obniżenie cholesterolu, a czego unikać?

Jak zatem skomponować swój jadłospis? Co jeść aby obniżyć cholesterol? Jakie produkty kupować, a czego nie wolno jeść przy wysokim cholesterolu? Układając jadłospis, powinniśmy zacząć od odpowiedniej porcji warzywa i owoców. Zastanawiasz się, jakie warzywa i owoce obniżają cholesterol? Dobrym wyborem będą te, które są bogate w witaminę C i beta-karoten. Śmiało możemy zatem sięgać po owoce jagodowe i cytrusowe, zwłaszcza grejpfruty. Do tego pomidory i brokuły, ale nie tylko. Z warzywa warto też sięgać po marchew, ziemniaki i bakłażany. 

Wysoki cholesterol co jesc? Zdecydowanie ryby i chude mięso, bo zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a one właśnie zmniejszają poziom trójglicerydów we krwi. Jakie ryby jeść na obniżenie cholesterolu? Szczególnie polecane są ryby morskie typu łosoś, śledź, tuńczyk i makrela. Z kolei chude mięso to przede wszystkim kurczak, cielęcina, królik i indy. Jeszcze co jeść na cholesterol? Chudy nabiał! Na liście dozwolonych produktów znajduje się chudy twaróg, jogurty naturalne, maślanki naturalne i kefiry. Komponując jadłospis, nie zapominajmy o produktach pełnoziarnistych, ponieważ zawierają błonnik. Godne uwagi pełnoziarniste produkty na obniżenie cholesterolu to makarony, grube kasze, płatki owsiane i płatki żytnie. Do tego możemy sięgać po pełnoziarniste pieczywo. Dobry jadłospis na obniżenie cholesterolu będzie opierał się też na olejach roślinnych. Oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany i awokado to produkty, które możemy włączyć do menu. Codzienna dieta na obniżenie trójglicerydów może wiązać się z jedzeniem jaj, orzechów i migdałów. Polecane są nawet ziarna słonecznika i chia, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Dobrym wyborem będą rośliny strączkowe, ponieważ obniżają poziom cholesterolu LDL. Zatem nasza dieta na zbicie trójglicerydów powinna opierać się na fasoli, soczewicy i ciecierzycy. Istnieje też napój na obniżenie cholesterolu. Co pić? Zieloną herbatę! Nie dość, że obniża ciśnienie, to jeszcze wykazuje właściwości antykoncepcyjne. Jak widać lista dozwolonych produktów jest naprawdę długa. Dlatego nikt nie powinien mieć problemów ze skomponowaniem zdrowej diety.  Oczywiście mogą pojawić się problemy, więc wtedy warto zgłosić się do dietetyka. Poza tym dostępna jest też dieta pudełkowa na obniżenie cholesterolu. Gwarantuje codzienną dostawę posiłków do domu. Są zdrowe, zbilansowane i smaczne. Możemy dzięki temu skutecznie obniżyć cholesterol i lepiej zadbać o swoje zdrowie. Nie zapominajmy też o oszczędności czasu. Gotowe posiłki sprawiają, że nie musimy tracić czasu na robienie zakupów i gotowanie. Nawet menu sobie wybierzemy sami.

Wiemy już jakie produkty możemy włączyć do menu. Teraz pozostaje nam ustalić, czego nie powinna obejmować dieta przy podwyższonym cholesterolu. Jakie produkty są zakazane? Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? Zdecydowanie musimy unikać produkty podnoszące cholesterol. Będą to głównie artykuły zawierające tłuszcze nasycone. Znajdują się one w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym na przykład w tłustych mięsach (głównie czerwonym), tłustym nabiale i serach. Tłuszcze nasycone znajdziemy również w maśle, smalcu, podrobach, oleju palmowym i kokosowym. Cholesterol czego nie jeść? Produktów zawierających kwasów tłuszczowych trans, ponieważ są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wysokoprzetworzone produkty bogate w cholesterol są, więc musimy unikać fast foodów, chipsów, paluszków i koncentratów do zup. A czy słodycze podnoszą cholesterol? Niestety tak! Dlatego ich jedzenie należy ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować je ze swojej diety. Nie mówimy tutaj tylko o ciastkach i batonach ze sklepowych półek, ale też o tradycyjnych wyrobach cukierniczych, które zawierają utwardzone oleje roślinne. Ciasta, pączki i drożdżówki są tutaj świetnym przykładem. W takim razie jakie słodycze można jeść przy wysokim cholesterolu? Wykonane samodzielnie z naturalnych i niskocukrowych produktów. Cholesterol czego unikać? Na pewno słodzonych napojów, owoców kandyzowanych w syropach cukrowych. Inne produkty z wysokim cholesterolem to te, które są słone. Wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że nadmiar soli w diecie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5g. Jest to szczególnie ważne dla tych, którzy walczą z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przez nadmiar soli można narazić się na rozwój schorzeń sercowo-naczyniowych. Sól a cholesterol jakich produktów unikać? Konserw, wędlin, produktów marynowanych i słonych przekąsek. Do przygotowywania dań lepiej też wybierać inne naturalne przyprawy. Nie dość, że podkreślą ich smak, to jeszcze dobroczynnie wpłyną na nasze zdrowie.

Źródło: https://timcatering.pl/blog/dieta-na-obnizenie-cholesterolu/

Polecane wpisy