Nawet krótkotrwałe przemarznięcie może prowadzić do przeziębienia, a jeszcze szybciej do kataru. Trudno uniknąć takich sytuacji, dlatego warto zadbać o swoją odporność. I nie chodzi tu o stosowanie tabletek czy innych produktów prosto z apteki, a o odpowiednią dietę.
W jaki sposób dieta wpływa na odporność?
Układ odpornościowy tworzy barierę ochronną organizmu. Zbudowany jest z wielu różnych komórek. Aż 70% z nich znajduje się w przewodzie pokarmowym. Zatem dobry stan jelit, a do tego obecność bakterii, wpływa na znacznie lepsze funkcjonowanie całego układu odpornościowego. W konsekwencji tego to, co jemy, ma ogromny wpływ na odporność organizmu.
Jeżeli jakieś wartości nie zostaną przekazane organizmowi za pomocą zjadanych posiłków, można wspomóc go suplementami. Dieta jest jednak podstawą i należy przywiązywać uwagę do tego, co się spożywa, jaką wartość odżywczą mają te produkty.
Dieta na wzmocnienie odporności
Dieta na odporność to niewątpliwie dieta urozmaicona. Dzięki temu organizm dostaje różne witaminy i minerały. Nie ma jednego produkty, który byłby w stanie dostarczyć organizmowi wszystko, czego potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować. Zatem urozmaicona i kolorowa dieta znacznie wzmacnia odporność.
Bardzo ważne w diecie wzmacniającej odporność, są owoce i warzywa. Zaleca się spożywanie ich w jak największych ilościach. Zawierają przede wszystkim witaminę C, która ma duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Najlepiej sięgać po świeże, sezonowe warzywa i owoce. Warzywa, które mają najwięcej witaminy C, to między innymi papryka, brukselka, kapusta, natka pietruszki oraz chrzan. Jeśli zaś chodzi o owoce, to trzeba wymienić kiwi, czarne porzeczki, truskawki oraz papaję.
Ponadto w diecie wzmacniającej nie powinno brakować pomarańczy, żółtych, czerwonych i ciemnozielonych warzyw liściastych. Produkty te zawierają cenny beta-karoten. Jest on obecny w marchewce, dyni, szczawiu, szpinaku, jarmużu, jest również w morelach i mango. Wszystkie te produkty chronią organizm przed działaniem wolnych rodników tlenowych.
Dużą rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Pomagają między innymi w zwalczaniu infekcji. Ich regularne przyjmowanie wzmacnia odporność. Największą zawartość tych tłuszczy mają tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy oraz olej lniany.
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć witaminy D3. Jej brak prowadzi do znacznego osłabienia mechanizmów obronnych organizmu. W tym przypadku zaleca się nie tylko spacery w towarzystwie promieni słońca, ale przede wszystkim suplementację.
Minerały, które wspomagają odporność organizmu, to cynk oraz selen. Cynk można znaleźć w owocach morza, pestkach dyni, podrobach, fasoli, serach, kaszy gryczanej, boczniakach i czosnku. Z kolei selen jest obecny w rybach, jajach, mięsie, kakao oraz produktach zbożowych.
Dla odporności organizmu należy stosować probiotyki, czyli żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Można je znaleźć w produktach mlecznych, ale też w kiszonej kapuście i w innych kiszonkach.
Codzienna dieta bogata w wymienione powyżej produkty, ma korzystny wpływ na odporność, czyli na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Zatem by cieszyć się zdrowiem także w niepogodę, należy zadbać o właściwą dietę.